Venkovský dům

Rodinné domy, knihy o stavbě a rekonstrukci

Návrh kuchyně

Základním předpokladem pro úspěšný návrh kuchyně je zvládnutí ergonometrických požadavků na jednotlivé zařizovací předměty. Ergonomie je disciplína, která se zabývá optimálními dimenzemi jakýchkoliv předmětů, s kterými člověk přichází pravidelně do styku. Standardní rozměry při návrhu kuchyně ilustruje obrázek níže.

Když ti vadí horko, nemotej se v kuchyni.

– Harry S. Truman

Kuchyně se zpravidla dimenzují podle předpokládaného počtu obyvatel domu. S tím, jak stále rostou potřeby na výbavu kuchyně, roste také její velikost. Mezi základní výbavu patří zařízení na tepelnou úpravu pokrmů (elektrický, nebo plynový sporák a trouba), chladnička a dřez. V posledních několika dekádách počítáme mezi standardní výbavu kuchyně také rychlovarnou konvici, mikrovlnnou troubu a mnoho dalších domácích spotřebičů.

Základní proporce kuchyně
Kompletní průvodce návrhem
a montáží kuchyně

Kuchyně patří mezi technicky nejsložitější zóny domu, potřebuje napojení na vodovod a kanalizaci a neobejdeme se ani bez rozvodů elektrického proudu, které jsou nezbytné pro chod kuchyňských spotřebičů. Veškeré rozvody by se měly dělat již na konkrétní návrh kuchyně.

Stejně jako s koupelnou i u kuchyní lze využít specializovaného kuchyňského studia. I zde můžeme využít jak konzultačních služeb, tak přímo i návrhu a realizace kuchyně na míru. Před řešením samotného návrhu je dobré znát některé základní rozměry, které najdete mimo jiné v knize Stavba domu svépomocí.

Ve 20. století prošla kuchyně velkými změnami, které mají kořeny v počátku funkcionalismu, kdy se kladl velký důraz především na funkce jednotlivých částí domu. Dříve byla kuchyně shromažďovacím prostorem, kde většina členů domácnosti trávila společné chvíle včetně stolování. Obývací pokoj byl spíše slavnostním prostorem používaným pro zvláštní příležitosti. V dnešní době můžeme pozorovat, jak se tento trend z dob 19. století opět vrací na scénu. Lidé stále častěji uvažují o kuchyni jako o součásti obytného prostoru, kdy je možné být v kuchyni a zároveň si zachovat kontakt s těmi, kteří jsou v obývacím pokoji.

Význam kuchyně lze rozdělit do základních čtyř funkcí:

  • skladování potravin
  • příprava potravin
  • tepelné zpracování
  • mytí nádobí

KNIHA STAVBA DOMU SVÉPOMOCÍ VÁS NAUČÍ:

• Jak postupovat krok za krokem od výběru parcely, přes úřady až po finální práce na domě.

• Jak se zorientovat v nabídce, srovnat ceny a získat dostatečný přehled o stavebních materiálech.

• Pomocí názorných obrázků a fotek pochopit jednotlivé stavební etapy.

• Jaké jsou základní zásady při navrhování, což Vás připraví na spolupráci s projektantem.

• Jak napravit základní poruchy stavby.

• …a mnoho dalšího.