Venkovský dům

Rodinné domy, knihy o stavbě a rekonstrukci

Stavba střešních vikýřů

Chcete-li získat přehled o možných konstrukčních variantách dřevostaveb, pak je tento článek určen právě Vám. Napsali jsme také knihu Dřevostavba svépomocí, kterou si lze ZDE objednat.

Nesmíme zapomenout na montáž střešních oken. Střešní okna si můžeme koupit a namontovat sami, nebo u firmy, která montáž zajistí. Jako výlezový otvor ke komínu a na střechu vyrábí výrobci střešních oken střešní okénka, která nám mohou také zároveň přisvětlit podkrovní část domu. Tento prvek může být také zkonstruován klempířem. Nejsou samozřejmě hotové okapní svody. Ty přijde klempíř dodělat až po finální fasádě. Můžeme zajistit odtok ze žlabů provizorním způsobem, aby nám voda nepodmáčela stěny.

Pultový vikýř

Střešní vikýře mají za úkol do prostoru podkroví vpustit dostatek světla, aby se z neobytných místností staly obytné místnosti. Jedná se o poměrně nákladnou investici, a proto je nutné jejich výběr důkladně prověřit. Levnější alternativou vikýřů jsou střešní okna a okna ve štítových stěnách. Je také nutné brát v potaz, že vikýře jsou často kontroverzním řešením při schvalování projektu památkáři, a proto je nutné se nejdříve informovat na stavebním úřadě. Dodatečná instalace podkrovních oken je velice náročná na plánování, přípravu krovu, montáž a utěsnění, proto je prakticky nemožné tuto celou škálu činností zastat svépomocí. Podpora profesionála je zde více než nutná. Stavební povolení musí být také posvěcené autorizovaným architektem, nebo inženýrem.

Sedlový vikýř

Základní rozměr otvoru pro vikýř je vymezen zpravidla zdvojenými krokvemi a výměnami. Na doprovodných obrázcích jsou znázorněny typické konstrukční řešení vikýřů do šíře otvoru do 2 m. Při konstruování vikýřů s větším rozměrem se doporučuje jejich štít přesunout nad nosnou obvodovou stěnu. Vytvoříme tak konstrukci, která zatěžuje přímo nosnou stěnu a není tolik namáhaná vlastní konstrukce krovu. Pultové vikýře jsou také ve většině případů poměrně elegantnějším estetickým řešením.

Objednejte si ZDE e-knihu Dřevostavba svépomocí a získejte přehled, který Vás posune zas o krůček blíže Vašemu snu!